Grenzen aangeven zonder schuldgevoel

Grenzen aangeven zonder schuldgevoel. Altijd klaarstaan voor anderen, je aanpassen om confrontaties te vermijden, en ja zeggen terwijl je eigenlijk nee bedoelt.

Het voelt veilig, vertrouwd misschien. Maar diep van binnen knaagt er iets.

Waar blijf jij in het geheel? Dit besefte ik pas echt toen ik mezelf voor de zoveelste keer voorbijliep en merkte hoe moe en leeg ik ervan werd. Grenzen aangeven zonder schuldgevoel—kan dat eigenlijk wel? En hoe leer je luisteren naar je gevoel zonder direct te twijfelen aan jezelf?

Waarom is grenzen aangeven zonder schuldgevoel zo moeilijk?

Het is mogelijk om grenzen te stellen zonder schuldgevoel, ook voor jou! Zelfs als je altijd gewend bent om te pleasen. Je grenzen aangeven kan best spannend zijn, soms zelfs eng. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom voelt dit niet veilig om nee te zeggen? Dit komt doordat pleasen, het tevredenstellen van anderen, een automatische reactie is van je vecht-vlucht-systeem.

Stel je voor dat je oog in oog met een tijger staat… Je lijf kan dan instinctief kiezen tussen vechten, vluchten of bevriezen. Maar een andere, minder bekende overlevingsreactie is pleasen.

wegrennen voor een tijger, vecht vlucht systeem pleasen

Waarom je blijft pleasen en hoe dit je blokkeert bij het stellen van grenzen

Als jij de tijger tegenover je tevreden houdt, hem naar de pijpen danst en doet waarvan jij denkt dat hij het fijn zou vinden, dan is de kans dat hij je grijpt ook minder. Dit beschermt jou dus in zo’n situatie! Alleen is het in onze huidige drukke maatschappij geen tijger waar je voor op moet passen, maar bijvoorbeeld je werkgever, je partner, familie, vrienden of collega’s.

 

Je brein maakt geen onderscheid tussen een echte bedreiging en de angst om iemand teleur te stellen.

Hierdoor reageert je lichaam op dezelfde manier: je probeert de ander tevreden te houden, zelfs als dat ten koste gaat van jezelf. Dit zorgt ervoor dat je vaak ja zegt terwijl je nee bedoelt, moeite hebt met keuzes maken en snel twijfelt. Door nee te leren zeggen zonder je schuldig te voelen, kun je stap voor stap je grenzen aangeven.

Herken je dit? Zo sluipt pleasen je leven binnen en zorgt het ervoor dat grenzen stellen lastig is

Moeite hebben met keuzes maken en snel twijfelen. Je kunt uren lang tobben over wat je moet zeggen in een situatie die je al eindeloos in je gedachten hebt herbeleefd. Ik herinner me dat ik vroeger ook vaak onzeker was en in de please-stand schoot. Als er iets was voorgevallen op mijn werk, kon ik de hele tijd denkbeeldige gesprekken hebben in mijn hoofd. Wat zou ik zeggen? Hoe zal ik reageren? Hier leer ik je ook mee om gaan in het Be You traject.

 

De gevolgen van niet zeggen wat je écht bedoelt

En als dan de situatie zich voordeed dat we elkaar echt spraken, had ik in gedachten zo’n Dubbel Fris poppetje op mijn schouder staan schreeuwen in mijn oor. Dit poppetje riep wat ik eigenlijk zou willen zeggen, maar ondertussen hoorde ik de woorden uit mijn mond floepen: “Ja hoor, is goed dat doe ik de volgende keer ook wel”.  En daarna? O, dan begon het piekeren pas echt. Waarom zei ik niet gewoon wat ik écht wilde zeggen…? En zo werd het steeds moeilijker om wel aan te geven wat ik wilde en voelde. 

Het verlangen naar voor jezelf kiezen zonder twijfel, pleasen en schuldgevoel

Voel je ook die drang om eindelijk zonder twijfel voor jezelf te kiezen? Om je niet meer schuldig te voelen over wat anderen van je denken? Want als je altijd maar bezig bent met wat anderen over je zouden denken en van je verwachten, slurpt dat energie! En zeg eens eerlijk: zou die ander nou echt zoveel met jou bezig zijn in zijn hoofd als jij denkt? Veel vrouwen vinden het moeilijk om grenzen aan te geven zonder angst of schuldgevoel, maar dit is iets wat je kunt leren. Luister naar je gevoel en je intuïtie, je voelt echt wel wat je stiekem echt zou willen!

stoppen met pleasen en meer zelfvertrouwen

Nee durven en leren zeggen: de kracht van je eigen grenzen

In kleine stapjes kan je leren om nee te zeggen. En weet je? Als je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf! Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het eigenlijk ook. Door simpele oefeningen kun je dit stap voor stap leren, zodat het makkelijker voor je wordt om te voelen wat goed is voor jou en daar ook voor te durven staan! Onthoudt hierbij ook dat het oefenen is, dit is een proces waar je door mag! En je omgeving kan daar soms best even aan moeten wennen maar dit is tijdelijk. Wil je weten hoe?

Stop met pleasen, start met voelen: leren grenzen stellen zonder schuldgevoel

“Mijn grenzen aangeven gaat steeds beter. Stap voor stap. Soms ben ik verbaasd dat ik zo maar mijn mening/grens aangeef. Moet daar zelfs aan wennen dan denk ik zeg ik dit nu werkelijk? Ik moet wel eerlijk zijn dat ik een paar sessies bij Mariëlle heb gehad waardoor ik hier nu zo goed mee om kan gaan. Maar wat echt in stapjes is gegaan en er zijn nog genoeg stappen te maken. Ik denk elke keer dat je een keer NEE zegt is er toch weer 1 in de goede richting”.  – Joan

 

Wil jij ook stap voor stap leren hoe je jouw grenzen kunt aangeven zonder schuldgevoel en stoppen met pleasen? Schrijf je dan nu in voor de GRATIS Stop met pleasen, start met voelen challenge!

Hierbij krijg je in 3 dagen tijd filmpjes met uitleg over hoe pleasen werkt en opdrachtjes om stappen te gaan zetten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik je helpen?